Aylık Arşiv: Eylül 2009

Windows 8 için fragman

Windows 8

Evet, yanlış okumuyorsunuz. Windows 7 henüz piyasaya (son kullanıcıları için!) çıkmadan Windows 8 ‘den bahsediyoruz =) Kulağa tuhaf gelecektir doğal olarak ama aslına bakarsanız “Windows 7 için; Vista ‘da yapılması planlanan ama işletim sisteminin piyasaya çıkış tarihine kadar yetiştirilemeyen özelliklerin olduğu Vista ‘da diyebilirz” şeklinde bir görüşüm mevcut. Bu yüzden de Vista ‘dan sonra çıkması beklenen işletim sisteminin Windows 8 olması ve bu konu hakkında şimdiden konuşulmaya başlanması gayet doğal olacaktır. XP ‘den sonra Longhorn için biraz uğraşılmıştı ama beklenen olay gerçekleştirilemeyince Vista olarak haberler ve çıkış tarihi verildi ama geliştirme kısmı beklenildiği kadar gitmedi ve ara sürüm gibi Vista ortaya çıktı. SP ‘lerle mevcut açıkları kapatıp iyileştirmeler yapılmaya çalışıldıysa da pek yeterli olmadı. Benim görüşüm; Vista, Windows 7 ‘nin demosu olarak piyasaya sürülmüştür ve bir çok konudaki eksiklikler göz önüne alınarak Windows 7 adı altında (aslına bakarsanız sürüm olarak hala Windows 6.x şekilndedir xD ) piyasaya sürülmüştür.
Windows 8’e gelince; yine Vistadan olacağı söylenen ama ne Vista ‘da ne de Win 7’de yetiştirilemeyen özelliklerden ve “Cloud Computing” kavramına daha yakın çizgide bir işletim sistemi olacağını düşünüyorum. Win 7 ‘yi deneyen ve kullananlarınız varsa, XP ‘den daha performanslı olduğunu ve bir çok konuda da XP’nin yerini almaya hazır olduğu kanaatindeyim. XP ilk piyasaya çıktığında da oldukça sorunlar ve tartışmalar olmuş, geçişi istemeyip Windows 98 (!) ‘de kalma taraftarı olan bir çok kullanıcı olmuştu. Ve Microsoft ‘un, Windows 98 için desteğini keseceğini açıkladığı; Windows Update ‘lerinin artık yapılmayacağını açıkladığında da büyük tepkiler olmasına rağmen; zamanla sistem oturmaya, program ve sürücülerdeki uyumluluk artmaya başlayınca herkes çok hızlı bir şekilde XP’ye geçmişti. Şu an içinde bir çok kullanıcı Vista ‘yı istemiyor bir kısmıda sadece görselliği yüzünden istiyor olsa da; Windows 7’ye talebin çok daha fazla olacağını ve Microsoft ‘un, XP’ye yapacağı desteği ve Windows Update ‘yi keseceğini açıklamasına olan tepkilerin; 98 ‘den XP ‘ye geçişteki kadar çok olacağını düşünmüyorum.

Windows 8 ile ilgili olarak çok fazla bir bilgi bulunmuyor ama takip etmek isteyenler için ingilizce olarak iki site adresi önereceğim;
1 – http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=4047
2 – http://uxevangelist.blogspot.com/2009/09/windows-8-special-features-and.html

Bu iki adresten, Windows 8 hakkında biraz daha fazla bilgi alabilirsiniz. Kesin konuşmayayım ama; Windows 7’yi gördükten sonra XP’yi unuttum, muhtemelen 8 gelince de 7’yi unuturum (:

Linus Torvalds: ‘Linux is bloated’

Linux kernelinin yapımcılarından Linus Torvalds, LinuxFoundation ‘ın 21-23 Eylül 2009 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 1. LinuxCon konferansında açık kaynak konusunun öncüsü olan Linux kerneli konusunda; açık kaynak kod gruplarının windows hakkında söylediği şişmişlik konusunun linux kerneli içinde geçerli olduğunu dile getirdi. Ama buna rağmen linux’un hala windowstan daha iyi olduğunu belirten Linus Torvalds, modüler yapısından dolayı linuxun çok daha başarılı olduğu ve ilerideki derlemelerle daha başarılı olacağını söyledi.

Konu ile ilgili ayrıntılı haberi; http://news.cnet.com/8301-13505_3-10358024-16.html adresinden okuyabilirsiniz.

K.a.v.k.i.s.k.e.y. [dot] c.o.m

Kav ya da kis tutkunu ev kullanıcılarının çoğunun yakından tanıdığı bu site maalesef ki kapandı diye düşünebilirsiniz ama yanıldığınızı belirtmek isterim. Site halen aktif ve faal bir şekilde işlemine devam etmekte ama DNS kayıtları silindiği ve banlandığı için artık dns üzerinden ya da herhangi bir proxy üzerinden (sonuçta kullandığınız proxy sunucusuda bu sitenin DNS kaydını arayacaktır!) giremiyorsunuzdur. Dert etmeyin global dns sunucularından silinmeleri, bizim oraya girmemize engel teşkil etmez. Direk IP adresi üzerinden girilemiyor shared host üzerinde çalıştığı için illaki bir header bilgisi gönderilmesi gerekmekte. Bizde bu noktada DNS sorgusunun öncelikle kendi makinemizden başlayarak dışarıya doğru gittiğini bildiğimiz için (?!) kendi makinemizin önbelliğine bu site ile ilgili girdinin sabit olarak kalmasını sağlayacağız.
Bunun için “%Windir%\System32\Drivers\Etc\” yolunda bulunan “hosts” dosyasını Not defteri ya da herhangi bir metin editörü ile açarak içersine
60.190.218.24 kavkiskey.com
şeklinde bir girdi girdikten sonra rahat rahat artık key kullanmaya devam edebiliriz.

Eğer yine de giremiyorsanız; taspinar.gen.tr/kavkiskey.rar dosyası içersindeki bat dosyası işlemi otomatik olarak gerçekleştirir (:

802.11n standartları onaylandı.

Yaklaşık 7 aydır “Draft n” olarak kullanılmakta olan 802.11n kablosuz ağ standardı; Wi-Fi Alliance tarafından resmen açıklandı.
Halihazırda 802.11n teknolojisini destekleyen cihazlar satılmaktaydı, lakin standart ile ilgili bir kesinlik berlirtilmediği için tam olarak oturmuş bir düzen yoktu. 15 Eylül tarihinde duyrulacak ve kamuoyunun da bilgilendirileceği standart sayesinde; normalde maximum 54 Mbps olabilen kablosuz ağ iletişimleri minimumda 300 Mbps ‘ye çıkacak ve etki alanı da genişleyecek. Standarttan önce satılan ve “Draft n” olarak tabir edilen cihazlar ise yazılım güncellemesi ile 802.11n teknoloji standartını destekleyebilecekler.
Teknolojinin böyle güzel haberler vermesi güzel, ama işin bir de sağlık boyutu var …
Ne diyelim, şimdiden hayırlı uğurlu olsun.