Aylık Arşiv: Aralık 2009

GSM Kriptosu Çözüldü.

Alman mühendislerden oluşan bir grup, GSM Kriptosunu çözdüklerini açıkladı. Artık telefonda konuşurken epey bir dikkat etmek gerek, herhangi birisi bizi dinliyor olabilir =)

Google DNS Servis =)

Google, internetteki aramalarına hız kazandırmak için kendi dns servisini çalıştıracağını duyurmuştu. Bu gün ise kendi public dns servisinin açıldığını açıkladı. İki adres ile sunulan servise; 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Bol yasaksız(DNS!) günler dilerim =)

Bu özellikler ve bu fiyat

Acer, oldukça cesaret isteyen bir adım attı ve 17″-Intel Dual Core CPU ve 4 GB ram’li notebooku 479 $’dan satışa sundu. Böylece aynı özelliklerdeki notebookları daha pahalı fiyata satan diğer firmalara da meydan okumuş oldu.

Peki hangi model ve özelliklerdeki notebooku alıyoruz 479$’a ? Acer Aspire AS7736Z-4809 model notebook; 64 bit Windows 7 Home Premium, Intel Dual Core CPU (T4300 – 2.1 GHz) 4 GB RAM, 320 GB Disk, 8X çift katman DVD Drive, dahili Webcam, 17.3″ LED LCD ekran (1600*900 pixel).

Gerçektende bu özellikler ve bu fiyat =)

48 Core CPU by Intel

Intel; 2010 yılı içersinde araştırma ve geliştirme çalışmaları süren 24 core / 48 thread işlemci duyurdu. İşlemci ile ilgili resimleri CNet adresinden görebilirsiniz.

Türk yapımı arama moturu ve ülke portalı projesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kısa bir süre önce duyurduğu yerli arama motoru projesinin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in verdiği bilgilere göre Türkiye içinden yapılan aramalarda sorgular yurtdışındaki sunucularda gerçekleştirilip alınan sonuçlar tekrar Türkiye’ye gönderiliyor. Bu sistemin oluşturduğu güvenlik açıklarının önüne geçmek için arama sorgularının da Türkiye içindeki bir sunucuda yapılması gerekli. Ayrıca Türkiye’nin hassas olduğu bazı konularda yapılan aramalarda çıkan sonuçlar da yeni sistemle kontrol altına alınmış olacak.

Türk arama motorunun Türk cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinde de popüler olacağı düşünülüyor. Hedef, milyonlarca kullanıcısı olan büyük bir mobil ağ kurmak.

Projenin içeriğinde bir de e-posta servisi bulunuyor. Yabancı e-posta servislerinin hesap içeriklerine erişebilmesinin ve belirli kelimelerle aramalar yaparak önemli bilgilere ulaşabilmesinin önüne geçmek için planlanan bu yeniliğin adı da “Anaposta” olarak duyuruldu. Proje kapsamında her Türk vatandaşına 10 GB kotası olan bir e-posta adresi verilecek. Sistem yürürlüğe girdiğinde yeni doğan her çocuğa bir e-posta adresi verilecek ve bu adres aynen T.C. Kimlik numarası gibi nüfus kağıdına yazılacak.

Yerli arama motoru ve Anaposta projelerinin 2010 yılı içerisinde bitirilmesi öngörülüyor.