Aylık Arşiv: Mayıs 2010

Facebook Gizli Güvenlik Güncelleştirmesi!

Popüler sosyal paylaşım platformu Facebook, dün yeni bir gizlilik ayarını devreye soktu. Henüz deneme aşamasındaki pilot program olarak tanıtılan “Anında Kişiselleştirme Deneme Programı” (Instant Personalization Pilot Program) diğer sitelerle sizin bilgilerinizin paylaşılmasını düzenliyor.

Dün aktif olan anında kişiselleştirme özelliği, otomatik olarak “izin ver” (Allow) ayarı ile devreye giriyor, bu nedenle de bilgileriniz siz fark etmeden facebook harici sitelere açık hale geliyor.

Bu ayarı gizliliğinizi koruyacak şekilde değiştirmek için yapmanız gerekenler basit, sırasıyla,

– Hesap Ayarları (Account Settings)

– Gizlilik Ayarları (Privacy)

– Uygulamalar ve İnternet Siteleri (Applications and Websites)

– Anında Kişiselleştirme Deneme Programı (Instant Personalization Pilot Program)

sayfalarına gidin en alttaki paylaşıma izin veriyorum kutucuğu işretli ise işareti kaldırın ve ardından gelen soruya da onay verin.

Bunu mümkün olduğunca çok kişiye duyurmanız önemli çünkü eğer listenizdeki kişiler engellemeyi aktif hale getirmezse sizinle ilgili bilgileri de kısmen de olsa paylaşmış olacaklar.

PAC-MAN

Bu gün PAC-MAN ‘ın 30. doğum günü (: Google ‘da bunun anısına anasayfasına mini bir oyun yerleştirmiş, hem arama yapmak hemde ufak bir stress atmak isteyenler için (:

Yıllar sonra BSoD

Oldukça uzun zaman olmuştu kendi makinemde mavi ekran görmeyeli. İlginç bir his bıraktı birden içimde, paylaşmak istedim.

5 yıl aradan sonra bir mavi ekran görmek değişik bir duygu. Gerçi nedeni seri bozulmasın diye değiştirdiğim RAM ‘den ileri geldi PFN_LIST_CORRUPT hata iletili BSoD ‘imin. Ne güzelde görünüyordu, mavi ekranda beyaz yazılar fln (: Eski RAM ‘imi yerine takmak derde derman olduysa da mavi ekranı görmek güzeldi.

SQLExpress 2008 R2 – DB Boyutu

SQL Server’in giriş seviyesi özellikleri olarak sunulan sürümü olan Express Edition ‘da DB miktarı 2 GB olduğundan bazen sorunlar yaşıyorduk (Logo, ISA, ya da herhangi bir loglama işlemi!). Express ‘in 2008 R2 ile beraber DB limitinin 10GB çıkması oldukça güzel görünüyor. DB olarak SQL Express kullanan gerek Microsoft ürünleri, gerek kendi geliştirdiğimiz uygularımız, gerekse LOGO kullananlar bu durumdan oldukça memnun olacak gibi görünüyor.

Microsoft, R2 sürümleri ile gerçekten güzel işler çıkartıyor =)

Yalnız, Forefront Threat Management Gateway ‘in SP1 ‘ini henüz yüklemediyseniz bu boyut sizin için hala 2GB kullanılabilir demektir. Hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Daha fazla bilgi edinmek ve indirmek için;

SQL Express 2008 R2 Download Page

Ultrasurf (: in the end …

Başlıktanda anlaşılacağı üzre ağınızda bazı kısıtlamalar yapıyorsunuz fakat hala bazı kullanıcılar bu engellemeleri aşarak yasakladığınız yerlere giriş mi yapıyor. Büyük olasılıkla sizinde sorununuz Ultrasurf.

En az Skype kadar kuralları delen bu sisteminde aslında oldukça büyük bir zaafı bulunmakta. Aslında programı tam olarak engelleyemiyoruz ama çalışma mantığına baktığımız zaman zayıf noktası kendini ele veriyor. Yeni sürümlerde de kapanmamasını ümit ettiğim zayıflık ise;

Ultrasurf, çalışmaya başlamak için öncelikle en iyi haberleşme sağlayabileceği server ağından birini bulmak zorunda. Bunun içinde dünya genelinde yayılmış olan tüm serverlerine bir istek gönderiyor ve geriye bir mesaj bekliyor (DHCP ‘nin çalışma mantığı gibi geliyor kulağa 🙂 ). Geri dönen mesaja göre de hangi server ile muhattap olacağını ve bu sayede çalışmaya başlayacağını anlıyor program. Ama geri dönecek bir mesaj yoksa? İşte bizi de kurtaran nokta burada ortaya çıkıyor. Serverlardan dönmesi beklenen mesajı drop edersek eğer, Ultrasurf nereyle haberleşeceğini bilmediğinden internet bağlantısının olmadığını düşünüp çalışmaktan vazgeçiyor ve bize de rahat bir nefes aldırıyor.

Şimdi gelelim yasaklama konusuna. Bunun için şahsi olarak yaptığım işlerde kullandığım ve önerdiğim IpCop üzerindeki IPTABLES ‘den faydalanacağız. Ultrasurf ‘un serverları ile haberleşmek için kullandığı TCP 443 (nam-ı diğer SSL :)) no’lu port üzerinde bir kural yazmamız şu aşamada yeterli olacaktır. Root hakkına sahip bir user ile IpCop üzerinde bir shell oturumu açtıktan sonra aşağıdaki komutu yazmamız yeterli.

iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp –dport 443 -m string –hex-string ‘|16030100410100003d0301|’ -j DROP

Bu komut sayesinde; Ultrasurf serverlarından cliente gelen bilgi mesajının hex karşılığını TCP 443 portundan akan trafikte arıyoruz ve uyan kayıt bulursak bunu drop ediyoruz ve bizede  bir keyif kahvesi içmek kalıyor.

Not1: Bu işlemin tüm TCP 443 trafiği üzerinden akan trafiği taradığını ve bununda bir işlem yükü olduğunu unutmayalım.

Not2: Diğer bazı UTM sistemlerinde, UltraSurf ‘u engellemekte kullandığımızhex karşılığı “140300000101” olarak da kullanılabilmektedir.

DNS bazlı blackkist

Aşağıdaki adresleri kullanarak e-mail server’ınızda dns bazında blacklist kontrolünü yapabilirisiniz:

1- zen.spamhaus.org
2- bl.spamcop.net
3- sa-trusted.bondedsender.org
4- sa-other.bondedsender.org
5- sa-accredit.habeas.com
6- rhsbl.ahbl.org
7- list.dsbl.org
8- iadb.isipp.com
9- fulldom.rfc-ignorant.org
10-dnsbl.sorbs.net
11-combined.njabl.org
12-b.barracudacentral.org

Let Me Google That For You :)

İlginç ve güzel bir site. Önermeden edemeyeceğim, size araştırmadan gelen kişileri yönlendirebileceğiniz, gerçekten güzel bir site.

tr.lmgtfy.com

Kullanımı oldukça kolay. Öncelikle size gelen soruyu sitedeki gibi google araması olarak giriyorsunuz ve “Google’da Ara” butonuna basıyorsunuz. Daha sonra site sizin aramanız için bir görsel hazırlıyor ve bunu bir link olarak size bildiriyor. Örnek olarak ben kendi ismimi arattırıyorum;
Turgut Taşpınar
Site bize örnekte gibi bir link veriyor. Sizde bu linki, sinirlerinizi bozan kişiye veriyorsunuz ve alan kişi ne yapması gerektiğini görsel olarak görüyor ve cevabını almış oluyor (:

SQL 2005 Requirements

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms143506%28SQL.90%29.aspx