Aylık Arşiv: Haziran 2010

Windows Dağıtımlarının Desteklediği Bellek Limitleri

Physical Memory Limits: Windows 7

The following table specifies the limits on physical memory for Windows 7.

Version Limit in 32-bit Windows Limit in 64-bit Windows
Windows 7 Ultimate 4 GB 192 GB
Windows 7 Enterprise 4 GB 192 GB
Windows 7 Professional 4 GB 192 GB
Windows 7 Home Premium 4 GB 16 GB
Windows 7 Home Basic 4 GB 8 GB
Windows 7 Starter 2 GB 2 GB

Physical Memory Limits: Windows Server 2008 R2

Sonraki Sayfa »

Windows – Fiziksel Adres Uzantısı

Windows işletim sistemlerinin 32 bit (x86) sürümlerindeki 4 GB  RAM ‘i görememesi konusunu bilmeyenimiz yoktur. Aslında 32 bit windows sürümlerinin (Starter ya da basic hariç) Max. 4GB RAM destekleri bulunmaktadır ama varsayılanda bu ayar kapalıdır. Bu ayarı etkin hale getirebilmek için “Physical Address Extension (Fiziksel Adres Uzantısı)” denilen ayarın etkin edilmesi gerekmektedir. (Eğer anakartınız RAM ‘inizin tamamını kullanmanıza imkan veriyor ise!)

Sonraki Sayfa »

SQL Express 2005 ‘de otomatik yedekleme

SQL Server 2005 Express Edition, SQL Server 2005 serisinin ücretsiz sürümüdür. Aynen SQL Server 2000′ deki MSDE gibi. Fakat SQL Server 2005′ in altyapısıyla ve fazladan özelliklerle. Meselâ artık veritabanı boyutu sınırı 2GB değil, 4GB.

SQL Server 2005 Express Edition‘ da otomatik olarak yedek almak isteyeceğiniz zaman muhtemelen ilk önce SQL Server Agent servisinin olmadığını göreceksiniz. Belki bazıları da otomatik yedekleme ve diğer işlemler için Maintanence Plan‘ ı arayacaklar; fakat SQL Server Agent olmadığı için, bunu da bulamayacaklar.

Sonraki Sayfa »

Elveda BIOS ..

Yıllardır tanıdığımız ve bildiğimiz BIOS, tarihe karışmak üzere. Bu açıklama anakart devi MSI’dan geldi.

Klasik DOS ekranını andıran metin BIOS’un yerini, Windows’a benzer bir görünüme sahip olan UEFI alacak. Bu değişimin yıl sonunda başlaması gerekiyor.

Değişim kesinlikle kozmetik bir değişiklikten ibaret değil. Artan sabit disk kapasitesini mevcut BIOS’lar kaldıramıyor. UEFI yeni teknolojileri sırtlanabilecek bir teknoloji ve C ile yazılmış. Universal Extensible Firmware Interface anlamına gelen UEFI, alışılmış ve süregelen BIOS problemlerinin de çözümü olmayı vadediyor.

MSI yaptığı açıklamada bu özelliğin sadece pahalı anakartlarla sınırlandırılmayacağını, bütün kullanıcılar için geleceğini ve ucuz modellerde de bulunarak 3 yıl içerisinde hızla yaygınlaşacağını açıkladı.

Kaynak : http://www.chip.com.tr/

Benchmark Yazılımları

Bu aralar fark ettim ki yeni çıkan teknolojileri ve donanımları test etmekte kullandığımız ve alışageldiğimiz yazılımlar artık yetersiz kalıyor. Küçük bir araştırma yaptım ve birkaç adet test yazılımı artık eskileri ile değiştirmek gerektiğini fark ettim.İşte raftaki yerlerini alması gereken test yazılımları:

  1. PassMark – PerformanceTest.  Sistemin tamamını (temel birimleri) test ettiği için genel bir bilgi sahibi olma konusunda oldukça yardımı dokunacak bir yazılım.
  2. Simpli Software Inc. – Hd Tach.  Depolama birimlerinin (dahili ve harici) performasını ölçmekte kullanabileceğimiz basit ve etkili bir yazılım.
  3. MobileMark – MobileMark.  Taşınabilir bilgisayarlar için test konusunda kendini kanıtlamış ve oldukça etkili bir test yazılımı. Notebook gibi cihazlarımızda özel testler yapmayı mümkün kılan ve alanında uzman olan bir yazılım.
  4. Unigine Engine – Unigine Heaven.  DirectX 11 ‘in hayatımıza girmesiyle birlikte bu alanda gerçek anlamda test yapan bir yazılım bulmakta sorun olmakta. Oyunlar henüz Dx11 destekli hale gelmeye başlarken Unigine Heaven bu konuda kendini kanıtlamış ve gerçek bir dx11 test uzmanı olduğunu ispat etmiş bir yazılımdır.
  5. Si Soft – SiSoft Sandra.  Piyasadaki kapsamlı test yazılımlarından birisi olan Sanda, bileşenler hakkında oldukça detaylı bilgiler verebilen test yazılımlarından bir tanesidir.
  6. Futurmark – PCMark Vantage.  PassMark PerformanceTest gibi bilgisayarın genel donanım peformansını ölçmekte herkes tarafından ilk başvurulan bir yazılımdır. Basit ve oldukça etkili olan yazılım, bilgisayarımız için genel puanlama yapabilmektedir.