Windows işletim sistemlerinin 32 bit (x86) sürümlerindeki 4 GB RAM ‘i görememesi konusunu bilmeyenimiz yoktur. Aslında 32 bit windows sürümlerinin (Starter ya da basic hariç) Max. 4GB RAM destekleri bulunmaktadır ama varsayılanda bu ayar kapalıdır. Bu ayarı etkin hale getirebilmek için “Physical Address Extension (Fiziksel Adres Uzantısı)” denilen ayarın etkin edilmesi gerekmektedir. (Eğer anakartınız RAM ‘inizin tamamını kullanmanıza imkan veriyor ise!)
Windows XP/2000 ve Server 2003/2000 işletim sistemlerinde bunu gerçekteştirmek için; Notepad ya da herhangi bir metin editörü ile açacağımız Boot.ini dosyasındaki boot configurasyon satırına bir parametre daha eklememiz gerekmetedir. Örnek olarak kendi kullandığım XP işletim sistemimdeki boot.ini dosyasını vermek istiyorum:
[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect /NoExecute=OptIn
şeklindeki boot.ini dosyamda 4 GB eklentisini etkinleştirmek için multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1).. şeklinde başlayan boot configurasyon satırına fiziksel adres uzantısını etkinleştirecek olaran “/PAE” parametresini ekliyorum ve boot.ini dosyam aşağıdaki hali alıyor.
[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect /PAE /NoExecute=OptIn
Yeniden başlattıktan sonra artık 32bit(x86) olan XP işletim sistemim, mevcut 4GB RAM ‘i kullanabilir hale gelmiştir.
Windows Vista ve 7 işletim sistemlerinde ise Boot.ini dosyası bulunmamaktadır. Bunun yerine BCD (Boot Configuration Data) bulunmaktadır ve notepad ya da herhangi bir metin editörü ile düzenleyebileceğimiz bir yapı değildir. Düzenleme işini yapmak için bu sistemler üzerinde bulunan BCDEdit komutunu kullanabiliriz ya da bu işi yapabilen herhangi bir 3th yazılımdan da faydalanabiliriz. Fiziksel adres uzantısını Vista ve 7 işletim sistemlerinde etkinleştirmek için yönetici olarak çalıştıracağımız bir komut istemi penceresinde
bcdedit /set [{ID}] pae ForceEnable
komutunu girmemiz gerekmektedir. Burada {ID} olarak belirtilen değer genellikle {Current} şeklindedir ve kullanmaz isek o an aktif olan işletim sistemini boot eden girdiyi temsil etmekdir. Birden fazla boot girdisi olan bir BCD ‘miz var ise, hangi boot gitdisi için bu işlemi yapacağımızı belirtmemiz gerekmetidir.
Kaynak : MSDN
0 Yorumlar.